Daha önceki yazılarımızda Ms Project’de kaynak yönetiminden bahsetmiştik. Bu yazımızda ise ileri düzey kaynak yönetimi konusunu ele alacağız.

Kaynak Adetlerinin ve Bütçelerin Zamansal Değişimi

MS Project’de özellikle farklı zamanlarda farklı sayı ve miktarda kullanımları varsa buna göre özelleşmiş bir yapısı bulunmaktadır.

 Bunun için kaynağa öncelikle iki kez tıklayıp details kısmına girmeniz gerekmektedir.

Sonrasında miktarları değiştirmek için General Tab’ından süre ve uygunluk durumu ve Cost tabından bütçeleri yazılabilir. 

Ms Project bütçe durumunda ise bize zaman ile birlikte durum fazla fiyat değiştirebilme lüksü de vermiştir. Yani sözlü düşünecek olursak kaynağımız 1 Ocak – 31 Ocak tarihleri arasında %25 zamlı çalışmayla birlikte ilaveten yurt için görevlerinde X TL ve yurt dışı görevlerinde Y TL’ye çalışabilirler diyebiliriz.

Bunun için yine Resource Information’a tıkladıktan sonra Cost tabı açılır.

Peki zaman Ms Project’de dinamik bir durumken durumun değiştiğini Ms Project anlamayabilir. Bunun için hangi durumda hangi cost’u kullanması gerektiğini Ms Project’e bizim söylememiz gerecektir.

Bunun için kaynağın üzerine Task Usage görünümünde yine çift tıkladıktan sonra açılan Assignment Information Cost Rate Table bölümünde gereken ayarlamalar yapılabilir. Bu ayarlama yalnızca Task Usage’da o aktivite için yapılmıştır. Diğer aktiviteler default cost ayarlarını kullanacaklardır.

 

Over-Allocation Kaynak Aşımları

Microsoft Project’de Resource Sheet üzerinden kaynak oluştururken kaynak Microsoft Project bize bir maksimum unit belirlememiz ister. Bunun nedeni özellikle kaynakları planlarken bir kaynağın birden fazla yerde çalışmasını istemediğiniz durumları yönetebilmemiz içindir.

Hatırlayacağınız üzere Microsoft Project’de üç tip kaynak vardır.

Work, Material, Cost bu üç kaynaığımızından yalnızca Work’e Maksimum atanabilir.

Hangi durumlarda kaynak aşımı problemleri ile karşılaşırız?

  • Eğer kaynak aynı anda birden fazla aktivite üzerinde çalışıyorsa.
  • Eğer kaynak aynı aktivitede kendi maksimum unit’inden fazla çalışıyorsa

Kaynağı mesai saatleri dışında çalıştırmak kaynak aşımı problemlerine neden olmaz.

Aktivitelere kaynak atarken Assign Resources’a tıkladığımızda karşımıza çıkan Graph üzerinden kaynakların uygunluk durumları görüntülenebilir. 

Yine kaynak aşımlarını görmek için kullanışlı bir yol da örnek bir kaynak görünümünde kolonlardan peak değerini açmanızdır. Bu kolon size o kaynaktan kaç adet gerekli olduğunu gösterecektir.