Görev Bilgileri

Görev Bilgileri

Proje sonunda ki Proje Teslim başlıklı faaliyet Kilometre Taşı olarak tanımlamamız gerekir. Kilometre taşı sıfır zamanlı ve kaynağı olmayan faaliyettir.Proje dönüm noktalarına ve önemli yerlere konarak dikkat edilmesi gereken bir zaman olduğunu göstermektedir.Bunun için kilometre taşı olarak değiştireceğimiz görevin ismine çift tıklayarak açacağımız Görev Bilgileri penceresinden Gelişmiş başlığının altında ki “Görevi kilometretaşı olarak işaretle” diyerek değiştirebiliriz.

Görev Süreleri

Artık projemizin başlıkları ve faaliyetleri belirlenmiştir şimdi faaliyetlerimizin sürelerini girmemiz gerekir. Burada yapılması gereken Süre kolonuna her faaliyet için kendi süresinin girilmesidir.

Ms Project Görev Süreleri

Görev İlişkilendirme

Ms Project İlişki Tipleri

Projeye ait faaliyetlerin süreleri girildikten sonra faaliyetler arasında ki ilişkiler tanımlanabilir.

Faaliyetler arasında ki ilişkiler 4 şekilde tanımlanabilmektedir.

Bitiş-Başlangıç (Finish to Start): Bir faaliyet başlayabilmesi için kendisinden önceki faaliyetin tamamlanması gerektiği durumlarda kullanılmaktadır. En sık kullanılan ilişki tipidir.

Başlangıç – Başlangıç (Start to Start): Bir faaliyet başlayabilmesi diğer faaliyetin başlamasına bağlı olduğu durumlarda kullanılmaktadır.

Bitiş-Bitiş (Finish to Finish): Bir faaliyetin tamamlanabilmesi diğer faaliyetin tamamlanmasına bağlı olduğu durumlarda kullanılmaktadır.

Başlangıç – Bitiş (Start to Finish) :Bir faaliyetin tamamlanabilmesi için diğer faaliyetin başlaması gerektiği durumlarda kullanılmaktadır.

Bir Örnekler İlişki Tipleri

Öğrenci olduğunuzu ve kopya çekmeye karar verdiğinizi düşünün. Hocanız kağıtları vermeyi bitirdiğinde siz sınava başlarsınız. Bu Finish to Start ilişki tipine bir örnektir. Sınav başladığında kopya çekmeye başladığınızda Start to Start ilişki tipine uygun bir aktivite gerçekleştirmiş olursunuz. Sınav başladığında başlayan kopya çekme girişimimiz sınav bittiğinde de son bulacağından bu da Finish to Finish bir ilişki tipidir. Sınav bittiği zamanda hocanın kağıtları toplama aktivite başlar bu başladığında ise sizin kopya çekme süreciniz bitmiştir ve bu da son ilişki tipimiz olan Start to Finish ilişki tipine bir örnektir. Kafanızda oturması için bol bol ilişki tipleri ile ilgili ne olduğunda hangi ilişki tipi olur ve kim tarafından bakıldığında hangi ilişki tipi olur diye egzersiz yapmanızı öneririz.

İlişki Tipleri
İlişki Tipleri

Faaliyetler arasında ki ilişkileri birkaç yoldan tanımlayabiliriz. Az önce yaptığımız gibi herhangi bir faaliyetin üzerine çift tıklayarak Görev Bilgisi iletişim kutusu açılır. Öncüler sekmesi tıklanır ve istenirse öncül olan faaliyetin Kimlik numarası Kimlik kolonuna yazılabilir. Bunun yanında Görev Adı kolonuna tıkladığımızda karşımıza gelen listeden öncül faaliyeti seçebiliriz.Öteleme kolonu faaliyetler arasında beklenmesi gereken süreler varsa bu sürelerin tanımlanabilmesini sağlar.Mesela sıva işlemi bittikten sonra mantıksal olarak boya işlemi başlayabilir fakat 1 gün sıvanın kuruması beklenmelidir bu bekleme işlemi 1 günlük Öteleme ile tanımlanabilir.Böylece boya işlemi sıva faaliyetinin bitmesinden 1 gün sonra başlayacaktır. Öteleme pozitif olarak tanımlanabildiği gibi negatif olarak tanımlanabilir.Negatif olarak tanımlanan Öteleme erken başlama manasına gelmektedir.

Örnekte görüldüğü gibi Kesin Proje adlı faaliyetin başlayabilmesi için Sahanın İncelenmesi faaliyetinin tamamlanması gerekmektedir bu sebeple ilişki tipini Bitiş – Başlangıç olarak Tür kolonunu kullanarak tanımladık, ilişki tanımlanıp tamam tuşuna basıldıktan sonra ilişki grafiksel olarak Gantt Chart ekranında görülebilmektedir.

Görev Bilgileri

Diğer bir örnekle incelenecek olursa aşağıda ki ekranda görüştüğü gibi Kalıp İşleri faaliyeti Donatı Montajı faaliyetin başlamasından 1 gün sonra başlamaktadır.Bu nedenle ilişki tipini Başlangıç – Başlangıç olarak tanımlarız ve 1 gün Öteleme yazılır.

Faaliyetler arası ilişkiler Ms Project ana ekranında bulunan Öncüller kolonuna faaliyetlerin Kimlik numaralarının yazılmasıyla (birden fazla öncül yazılması gerekirse”;” ile ayrılmalıdır) ya da Gantt Chart ekranında görülen Birim Çubuk’larının birbirlerinin üzerine sürüklenmesiyle tanımlanabilir.

Kritik Yolun Belirlenmesi

Kritik yolun belirlenebilmesi için Gantt Chart ekranında Birim Çubuk Diyagramlarının olduğu kısıma sağ tıklayarak karşımıza çıkan menüde Çubuk Sitillerini Göster / Gizle – Kritik Görevler’e tıklayarak Gantt Chart’ta kritik görevleri görebiliriz.

Ms Project Kritik Yol