Ülkemizde 2018’e dalgalı giren İnşaat Sektörü. 2019’da da aynı ivmesini sürdürüyor. Global sektörde 2019 yılında sıkça konuşulması planlanan inşaat teknolojileri kısa zamanda ülkemizde de fazlasıyla boy göstereceğe benziyor.

Hali hazırda aslında bu teknolojileri birçok yerde yavaş yavaş duymaya başlasak da, inşaat sektörünün geleceği bu teknolojiler eşliğinde şekilleneceğe benziyor.


Arttırılmış Gerçeklik

Augmented Reality (AR) & Virtual Reality (VR)

Arttırılmış ya da Sanal gerçeklik projeler için ilave bir maliyet getirse de, inşaat endüstrisi için birçok yeni fırsat açacağı şimdiden aşikar. Projeleri daha kullanıcı dostu yapabilmek ve kullacılarıyla etkileşimi arttırmak için önümüzdeki yıllarda hayatımızın her alanında göreceğiz gibi gözüküyor.

Ayrıntılı Bilgi: Mimari Sanal Gerçeklik


Sektörün 2022 yılında 15 milyar dolarlık bir hacime ulaşması bekleniyor.


Yapı Bilgi Modelleme (BIM)

Building Information Modelling

Paydaşları tek bir çatı altında toplayan ve proje tasarımından işletmeye kadar inşaattaki tüm süreçleri dijital bir hale getiren BIM şimdiden Türkiye’de de adından oldukça sıkça söz ettiriyor. Metro projelerinden ilahe şartnamelerine de girmeye başlayan BIM özellikle yurt dışında faaliyet gösteren müteahhit firmalarımızın da tasarım, inşaa ve işletme süreçlerinde oldukça haşır neşir oldukları bir alan.


İnşaat profesyonellerinin %85’i BIM’in daha iyi bir proje tasarımı deneyimi sağladığına inanıyor.


Modüler İnşaat

Modular Construction

Modüler yapı, inşaat süreçlerini özellikle birbirini tekrar eden birçok işi yalın üretim ile fabrikasyon methodlarla üretmeyi amaçlıyor. Sonrasında sahada montajını yaparak hem üretim hatalarını minimize ediyor hem de vakitten hızlı bir inşaa fırsatı sunuyor.

Ayrıntılı Bilgi: Modular Building Institute


Modüler inşaat modelüne göre inşaa edilen yapılar edilmeyenlere oranla %65’e kadar daha erken bitebiliyor.


Kendini İyileştirebilen Beton

Self-Healing Concrete

Kendi kendine yerleşen betona daha yeni alışmışken yeni bir beton teknolojisine daha merhaba diyebilirsiniz. Birçok sektör profesyoneli yakında yollarda, konutlarda ve endüstriyel yapılarda kendi kendini güçlendirebilen betonla karşı karşıya kalacağımızı söylüyor. Üstelik çevre dostu olanları da var.


Türkçe altyazısı mevcut olan bu video’yu ısrarla öneriyoruz!

Gelişen Dronelar ile İnşaat Teknolojileri

Drone’lar zaten var birçok görüntü alıyorlar demeyin. Özellikle görüntüyü işleyebilen Drone’larla birlikte farklı lokasyondaki birçok inşaat faaliyetleri otomatik ölçülüp, analiz edilebilecek.


Robotik

Özellikle inşaatlarda birbirini tekrar eden otomatize edilebilecek birçok iş var. Tüm evi kendi başına kimseye ihtiyaç duymadan temizleyebilen akıllı elektrik süpürgeleri bile varken inşaata bu tarz teknolojilerin angaje olmaması işten bile değil. Özellikle riskli birçok işi robotlara bırakmak iş güvenliği için de oldukça işlevsel olacaktır.


Önümüzdeki 10 yıl içinde robotics teknolojisinin %175 büyümesi öngörülüyor.


Mobil Teknolojiler ve Bulut Hizmetleri

Birçok inşaat firması çoğu bilgiyi hassas statüsünde değerlendirerek kendi sunucularında tutuyor. Kendi sunucularında tutulan bu bilgilerin güvenliği ve işletme maliyetleri ise her geçen yıl artıyor. Fakat özellikle yeni çıkan birçok teknolojinin bulut düşünülerek oluşturulması bize yeni bir geleceğin kapılarını açıyor.

İnşaat sektöründe bilişim teknolojilerine harcanan giderin, gelirin %1’ine bile tekabül etmediğini biliyor muydunuz?

İleri GPS Kullanımı

Lokasyon bazlı data toplamak ve sonrasında bu data’ya göre bazı otomasyonlar geliştirmek artık güç değil. Evde bile yapılmaya başlanan bu teknolojiler zamanla büyük çaplı inşaat projelerine uyarlanacaktır. Şimdilik ağırlıklı olarak makine ekipmanların nerede, ne kadar süreli durduklarını görmek için ağırlıklı kullanılsa da ilerleyen zamanlarda inşai faaliyetlerde daha çok göreceğiz gibi duruyor.


Giyilebilir Teknolojiler

Giyilebilir teknolojiler alanında özellikle iş güvenliğinde yerli teknolojiler de görmeye başladık. Oldukça farklı inşai faaliyetin aynı anda devam ettiği inşaat sektöründe giyilebilir teknolojilerden birçok konuda faydalanarak çalışmalarımızda kolaylık sağlayabiliriz. Altta bir örneğini verdiğimiz bir giyilebilir teknoloji örneği olan baret bu alanda faaliyete geçen oldukça yeni ve etkilik bir çözüm.

Dünyada yıl sonuna kadar 250 milyon akıllı giyilebilir ürün olması bekleniyor!


Referans: https://geniebelt.com/wp-content/uploads/top-10-contech-trends-2019-infographic.png