İnşaatta Planlama Yapan Herkesin Bildiği Şantiye Yönetim Yazılımları
Şantiye yönetim yazılımları projelerinizi yönetebilmeniz; zaman, kaynak, süreç, maliyet ve risklerinizi yönetmenizi sağlayan yazılımlardır. Her yazılım temelde 3 aşağı 5 yukarı aynı şeyi yapmakta olsa da her yazılımın farkı bir yoğurt yeme şekli var. İnşaat proje planlama çözümleri arasında yer alan bu yazılımları sizin için derledik.
1. Oracle Primavera
İnşaat sektörü planlama araçları arasında kritik yol methodu (CPM & critical path method) çözümlemesi yapan yazılımlar başı çekmekte. Bunlardan en göze batanı, sektörde en çok kullanılanı ise şüphesiz ki Primavera.
Kimler kullanıyor?
Rahatlıkla söyleyebilir ki Türkiye’de İnşaat Sektöründe en çok kullanılan çözüm Oracle Primavera. 3. Havalimanı Projesinden, TANAP Projesinde, Enka’dan Rönesans’a, Alarko’dan, STFA’ya kadar büyük çaplı birçok proje ve firmada Oracle Primavera tercih ediliyor. Tercih edilmesindeki en önemli etmen ise bilinirliğinin çok fazla olması. Sektörde Primavera bilen planlamacı bulmak diğer yazılımlara oranla bir hayli kolay.
Yazılımı ön plana çıkaran etmenler ne?
Yazılımı en önemli özelliği taş gibi olması. Taş gibi derken kastettiğim özellik ise şu; Bu tarz yazılımlar sürekli veri girişinin yapıldığı yazılımlardır. Onun için verilerin işlendiği database’in mimarisi çok önemlidir. Primavera ise bu konuda dünyaca ünlü yazılımları olan Oracle firması güvencesinde olduğu için oldukça sağlıklı çözümler sunmaktadır. Ayrıca Primavera kendi yoğurt yiyişini ve planlama sistemini global anlamda kabul ettirmiş bir yazılım. Özellikle global projelerde primavera’nın verebileceği çıktılara göre iş programı talep edilir. Bu da Primavera’yı güçlü kılıyor.
2. Ms Project
Ve en kolay öğrenebileceğiniz Planlama çözümü Microsoft Project. Microsoft’un ofis kullanım rahatlığıyla projelerinizi yönetmeye hazırsanız Ms Project size yardımcı olacaktır. İnşaat sektöründe dünyanın en çok kullanılan çözümü şüphesiz ki Primavera. Peki dünyada tüm sektörleri baz aldığımız en çok kullanılan proje yönetim çözümü nedir diye sorarsak şüphesiz ki orada Ms Project karşımıza çıkıyor. Ms Project inşaat sektörü için tasarlanmış bir çözüm değil belki ama proje yönetimi prensiplerinin isterlerini rahatlıkla karşılayabiliyor.
Kimler kullanıyor?
Kimler kullanmıyor ki. Primavera kullanan birçok firma aynı zamanda hızlı planlama gerektiren durumlar için Primaera’yı kullanıyorlar aslında. Özellikle Microsoft’un paket yazılımları içinde de geldiği için her zaman firmaların elinin altında yer alıyor. Belki çok detaylı planlama sistemleri içinde yapılmasa da hızlıca kısım planlamalar için sıklıkla tercih ediliyor.
Yazılımı ön plana çıkaran etmenler ne?
En önemli özelliği bence bir ofis çözümü olması. Ms Project’deki veriyi kopyala yapıştır yaparak Excel’e atmak inanılmaz rahatlık. Ayrıca alışık olduğumuz arayüz ve kullanım alışkanlıkları da bize birçok açıdan kolaylık sağlıyor. Ve bence son olarak benim en beğendiğim kısmı ise raporlar. Excel’de sürekli rapor çıkarmaya alışığım aynı rahatlıkla Ms Project kullanıp aklımdaki raporları hızlıca hazırlayabilmek inanılmaz bir rahatlık sunuyor. Tüm bu özelliklerinin yanında öğrenmesi de oldukça kolay bir çözüm.
3. Asta Powerproject
Bir yazılım Primavera kadar detaylı, Ms Project kadar da kolay olabilir mi? Belki biraz abartmış olabiliriz. Ama Asta Powerproject yapısı itibariyle hem kullanım kolaylığı hem de içindeki oldukça detaylı modellemeleri ile inşaat projeleri için harika çözümler sunuyor.
Kimler kullanıyor?
Türkiye’de çok tercih edilmeyen yazılım İngiltere’de pazar lideri, Avrupa’da ise çoğu zaman Primavera kadar tercih ediliyor diyebiliriz. Türkiye’de 3. Boğaz Köprüsü projesi planlamada Asta Powerproject’i tercih etmişti aynı zamanda Ağaoğlu’da planlamada Asta Powerproject’i tercih eden firmalar arasında. Bununla birlikte IPKB projeleri de Asta Powerproject tarafından yönetiliyor.
Yazılımı ön plana çıkaran etmenler ne?
Yazılım kullanım şekli itibariyle Android telefonlara oldukça benziyor. İsteyip yapabileceklerinizin sayısı oldukça sınırlı. Örnek vermek gerekirse Primavera’da gelir yokken Asta Powerproject’de gelirlerinizi de yönetebiliyorsunuz yine aynı şekilde metrajlarınızı, hakedişleriniz için Türkiye’deki işleyişe uygun bir yapısı olduğunu da söyleyebiliriz.
Doğrusal Planlama Şantiye Yönetim Yazılımları
4. TILOS Linear Project (TILOS Doğrusal Planlama)
Karayolu, demiryolu, boru hattı, metro projeleri özellikle km’nin önemli olduğu projeler. Yani bizim kullandığımız yazılımların bize aynı zamanda hangi km’de hangi işlerin olduğunu da hızlıca söyleyebiliyor olması lazım. TILOS bu anlamda Türkiye’de ve Dünya’da sektörel lider durumunda. Almanya merkezli kurulan TILOS geçtiğimiz yıllarda Amerika’lı Trimble şirketi tarafından satın alındı.
Kimler kullanıyor?
Türkiye’de doğrusal projelerde kullanmayan firma sayısı oldukça az. TANAP Projesi, Kuzey Marmara Otoyolu, Üsküdar Çekmeköy Metrosu, 3. Boğaz Köprüsü Projesi, Marmaray projeleri ve Alarko, Limak, Kalyon, Yapı Merkezi, Makyol, Astaldi TILOS’u kullanan bazı firmalar.
Yazılımı ön plana çıkaran etmenler ne?
Doğrusal planlamaya imkan sunması TILOS’u ön plana çıkaran en önemli özellik. Primaera gibi Ms Project gibi yazılımlarda km bilgisi girmek mümkün değil. Hal böyle olunca iş programının 3. satırındaki iş 28. sayfasındaki başka bir iş ile ilişkilendirilebiliyor hal böyle olunca özellikle çıktılar üzerinde projeleri okuyup yorumlamak oldukça zor oluyor. TILOS’da ise tüm projenin durumunu bir A3 çıktısına alabiliyorsunuz.
Bonus: Agile & Scrum Şantiye Yönetimi Yazılımları
Kritik yol methodu ile çalışan yazılımlar. Organizasyonlarını dikey bir yapılanma ile yaparlar. Yani bir iş vardır, o işe bağlı başka bir iş vardır, ona bağlı başka bir iş vardır. Yine aynı şekilde bir çalışan vardır onun üzerinde bir müdür vardır onun da üzerinde bir direktör vardır. Bu aşamada ise bu dikey yapılanma proje yönetiminin en önemli prensiplerinden birinde bir problem oluşturur: İletişim Yönetimi.
Oluşan bu iletişim yönetimi sorunlarını asgariye indirebilmek ve önceden detaylı planlamalar yapmak yerine hızlıca son ürünleri çıkarmayı çalışarak bol revize ile etkiletişim arttırmayı planlayan bir metadoloji Agile.
Trello BoardTrello gibi kanban board’lerı ile yönetebileceğiniz bu süreçleri yazılım kullanmadan duvarlara asabileceğiniz post it’ler ile de yönetebilirsiniz. Oldukça genel hatlarıyla değindiğimiz scrum hakkında detaylı bilgi edinmek için Scrum kitabını da inceleyebilirsiniz.