Yeni Mezun Arkadaşlarımıza İş Başvuru Sürecinde Öneriler
Merhaba, gerek kendi mimarlık ofisimiz gerekse de inşaat insan kaynakları kapsamında danışmanlık verdiğimiz projelerde birçok iş ilanı sürecini yönetme şansımız oluyor. Yıllardan beri yaptığımız iş görüşmeleri sonucunda iş bulma sürecinizi hızlandıracak ve üzerine eğilmenizi önerdiğimiz başlıkları sizin için derledik.
Umarım üniversite mezuniyeti sonrası haklı olarak sudan çıkmış balığa dönen ve bir rehbere ihtiyaç duyabilecek arkadaşlarımız için faydalı olur.
CV Nasıl Olmalı?
İnanılmaz özenle hazırlanmış CV’ler gördüğümüz gibi çok düzensiz baştan savma CV’ler de görüyoruz. İlk izlenim çok önemli onun için baştan savma bir CV, sizin hakkında kötü bir ilk intiba bırakabilir.
Peki bu aşamada nasıl destek alabiliriz söylemleri de doğuyor farkındayız. İlk aşamada arkadaşlarınızdan CV’nizi alıcı gözüyle eleştirmelerini sonrasında düzeltilmiş haliyle de sektörde çalışan kişilerden destek isteyebilirsiniz.
Karşılıksız bu desteği size verecek, önerilerini listeleyeceklerdir.
CV Yollamadan Göz Ardı Etmemeniz Gerekenler
- Kariyer.net veya farklı bir iş arama portalının CV formatı yerine üzerine emek vereceğiniz farklı bir format üzerinde yoğunlaşabilirsiniz,
- CV’nizi kesinlikle word formatında yollamamanızı öneririm. PDF bu bağlamda daha sağlıklı bir tercih olabilir,
- CV’nizde kullanacağınız fotoğraf sizi yansıtıyor, inanılmaz resmi olması gibi bir beklentimiz de yok fakat koyduğunuz fotoğrafın bir vesikalık fotoğrafın tekrar telefonla fotoğrafının çekildikten CV’ye yine çok özensiz konması profesyonel durmuyor ne yazık ki.
- Özellikle deneyim kısmında yalnızca yıl yazmak ne yazık ki bizim dikkatimizden kaçmıyor dikkatli bir şekilde ay ve yıl olarak hangi kurumda ne kadar çalıştığınızdan ve neler yaptığınızdan bahsedebilirsiniz.
- Referans talep edildiğinde paylaşılacaktır” Bu tarz durumları anlayışla karşılıyoruz. Ama çoğu zaman bu tarz söylemler referansın olmadığı durumlarda günü kurtarmak için de yazılabiliyor. Bu aşamada yalnızca güvendiğiniz firmalara başvurmanızı ve referans bilgisini de paylaşmanızı öneririm.
- “Ben bu işi çok istiyorum, bu iş bana çok şey katacak, kendimi çok geliştirebileceğime inanıyorum” sıkça duyduğumuz bu söylemler aslında bizim için çok anlamlı. Fakat unutmamak gerekir ki işe alım çift taraflı bir kazanım sağlamak durumunda. Yani sizin alacağınız katma değer kadar, çalışmayı planladığınız kurumun da bir katma değer elde edip edemeyeceğine odaklanabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse; Proje Yönetimi alanında bir işe başvuran bir adayımız yeni mezun bile olsa en azından bu alanla ilgili katıldığı etkinlikler, ücretsiz eğitim ve webinarlar, biraz dahi bilmiş olduğu programlar ya da üzerine konuşabileceği metadolojiler olması gerekiyor. Bunların olmadığı hallerde yalnızca ben bu işi çok istiyorum demek bazen çok sık bu yanıtı duyduğumuz için bizi tatmin edemeyebiliyor.
Portfolyo
Mimarlar ya da grafik tasarımcıların özellikle iş başvurularında muhakkak yollamalarını tavsiye ediyorum. Hatta geçtiğimiz günlerde bir mühendis arkadaşımız da tamamen teknik bir pozisyona başvurmuş olmasına rağmen bu alandaki çalışmalarını toplayıp portfolyo haline getirmişti. Çok keyif aldık. Bu alanda daha istekli olduğuna ve bir şeyler yapmak istediğine ikna olduk diyebilirim. Günün sonunda portfolyo sizi kafamızda daha rahat somutlayabileceğimiz bir kutu görevini görüyor. Bu kutuyu güzel süslemek üzerine emek vermek de sizin elinizde.
- Portfolyolarınızı mümkün olduğunca tek bir dosyada mail ekine sığabilecek hale getirmenizi ya da tek bir web sayfasında toplamanızı öneririm.
- WeTransfer ve benzeri platformlar üzerinden yolladığınız portfolyolar ise üzgünüm çoğu zaman arada kaynayabiliyor. Zira 100 mb’ın üzerinde bir dosya inenene kadar çoktan farklı bir CV üzerinde düşünmeye başlayabiliyoruz.
- Portfolyonuzun bir kimliği olması da bence değerli. Boş beyaz bir sayfaya başlık dahi koymadan alt alta görsellerin olduğu birçok portfolyo görüyor ve üzülüyoruz.
- Portfolyolardaki açıklamalar oldukça özet olması da önemli. 100 sayfalık bir portfolyoyu incelemesi çok zor. Hem sizin hem de bizim için daha özet derdini daha iyi anlatan bir portfolyo bence iki taraf için de daha faydalı.
- Farklı konsepetler için farklı portfolyolar hazırlamayı değerlendirin. Grafik tasarım çalışmalarınızı, mimari görsel çalışmaları ve detay projesi çizimlerinizin tek bir portfolyoda olduğu durumlar bazen odaklanma sorunu oluşturabiliyor bizim tarafımızda. Bunu başvurduğunuz işe göre değerlendirmekte fayda var direkt yanlıştır diyemem fakat eğer iş veren iş programı çıktıları görmek istiyorsa aynı portfolyoda işverene daha önce çalıştığınız 3 boyutlu araba modellemelerini de yollamanız çok sağlıklı olmayabiliyor.
Ortak Nokta Bulmaya Çalışın
İş başvuru sürecinde farkında olmanız gereken ilk şey bu sürecin bir anlaşma olduğu ve iki tarafın da bu anlaşma kapsamında eşit olduğu. Ezilmenize, heyecanlanmanıza gerek yok. Karşınızdaki kurum sizle birlikte çalışmaya belki sizden daha çok ihtiyacı bile olabilir. Kendinize güvenin. Sonrasında ise yapılacak kısım ortak nokta bulmak.
Örnek vermek gerekirse diyelim Primavera Danışmanı olmak için bir işe başvuruyorsunuz. Bu yetiştirilmek üzere de olabilir deneyimli bir kişinin arandığı bir pozisyon da olabilir. İlgili yazılımı bilmeseniz bile en azından Proje Yönetimi ile ilgili katıldığınız etkinliklerden bahsedebilirsiniz. Ya da basit bir Ms Project çıktısı ile bu alanda daha önce bir şeyler yapmaya başladığınızı gösterebilirsiniz. Bu çok zor değil. Basit bir Ms Project çıktısını izleyeceğiniz videolarla 1-2 günde hazırlayabilirsiniz. Bununla ilgili biraz öz veri göstermeniz size şaşırabileceğiniz birçok kapı açabilir.
Sektör ya da Pozisyon Değişimi
Türkiye firmaların turn-over dediğimiz çalışan sirkülasyonu oldukça fazla. Hem şirket hem de çalışanlar hal böyle olunca yönünü farklı alanlara çevirebiliyor bu son derece doğal. Ama kazın bir de öteki durumu var zorlayıcı iş verenlere hazır mısınız?
Diyelim sektörde daha önce sahada inçe işler kontrolörlüğü pozisyonunda yıllarca çalışmış olun. Buraya kadar problem yok fakat teknik ofis mimarı adı altında bir pozisyona başvurduğunuzda önceki deneyimleriniz sizi Junior olarak konumlamamıza neden olabilir. Günün sonunda yıllardır farklı bir disiplinde çalışıyorsunuz ve farklı alanlarda ister istemez hantallaşabileceğiniz algısı oluşuyor. Eğer iş vereni bu işi yapabileceğinize dair ikna edebileceğiniz şeyler sunabilirseniz farklı alanlardaki deneyimleriniz size bu iş için engel teşkil etmez ama aksi durumda iş veren size çok olumlu bakmayabilir.