İş Programı Nedir?

Süreçleri, işleri, süreçlerin ve işlerin kendi aralarındaki ilişkileri gösteren genellikle zamana bağlı olarak çalışan çizeleye iş programı adı verilir. Genellikle iş programı iş başlamadan iş veren tarafından çalışacağı yüklenicisinden istenir. Yine ihalelerde aynı şekilde ihaleye çıkan kurum ya da kuruluş ihaleye katılan kurumlardan bu iş programını çokça ister.

İş programında istenen detay yine işe göre değişir. İş programında zaman, süreçler, kaynaklar, riskler, maliyetler gösterilebilir. Burada belirleyici olan konu iş verenin yüklenicisinden ne beklediği ve hangi metriklere göre onu yönetmeyi planladığıdır.

İş Programı Nasıl Hazırlanır?

İş programı hazırlanırken iş verenin nasıl bir iş programı istediği konusu oldukça önemlidir. Örnek vermek gerekirse kritik yol methodu (Critical Path Method, CPM) talep edilen bir iş programı istenirse kullanılabilecek çözümler ve yaklaşım aslında bellidir. Burada biraz konu hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor. Biz genellikle kritik yol methodu talep edildiği için yazımıza bu bağlamda devam ediyoruz.

Bu aşamada bilmemiz gerekenler;

  1. Süreçlerimiz
  2. Süreçlere bağlı işlerimiz
  3. İşlerin birbirini arasındaki ilişkisi
  4. Sürelerin tayini ya da ilişki tiplerinde otomatik hesaplanması
  5. Kaynakların belirlenmesi
  6. Maliyetlerin atanması

Bu saydığımız noktalar yaklaşık bir yaklaşımdır. Projenin gereksinimine göre değişkenlik gösterebilir. 

Ms Project İzleme Ekranı

İş Programı Programları Nelerdir?

İş programı istenirken belli başlı çözümler kullanılır. Yine CPM tabanlı çalışan çözümler sektörde ağır yer tutuyor. Diğer sektörlerde de (Lojistik, Bilişim, Üretim v.b) bu büyük oranda benzerlik gösterebiliyor.

İş programlarınızı hangi proje yönetim çözümleriyle hazırlayabilirsiniz?

  1. Ms ProjectMicrosoft’un ön plana çıkan proje yönetim çözümüdür. En büyük özelliği kolaylığı. Hızlıca iş programı hazırlamak Ms Project ile oldukça basit. Özellikle ofis programlarına aşina olanlar için oldukça elverişli. Bunun yanında Ms Project oldukça detaylı çözümler yapabilmek, çok büyük iş programları hazırlamak için genelde çok tercih edilmediğinin bilgisini geçmekte de fayda var.
  2. Primavera: Eskilerin Primavera P3 zamanından beri takip ettiği günümüzde Primavera P6 sürümü ile büyük çaplı birçok projenin vazgeçilmezi olan Primavera özellikle portfolyo yönetimi için birebir. EPPM modülü ile de iş programlarını online olarak da yönetebilmenize imkan sağlıyor. Ms Project’e göre kullanılması daha zor olsa da Primavera vadettikleriyle daha kapsamlı bir çözüm olduğunu söyleyebiliriz.
  3. Asta PowerprojectYeni adıyla Powerproject bir İngiliz çözümü. Özellikle Avrupa’da piyasayı domine eden yazılımların başında geliyor. İngiltere’de ise sektör lideri. Powerproject özellikle Ms Project’in rahatlığı ve birçok farklı modelleme seçeneğiyle dikkat çekiyor. En büyük dezavantajının çok fazla Powerproject bilen planlamacının olmaması.  Ve kullanıcıyı çok fazla özgür bırakması nedeniyle proje devam ederken yönetilmesinin zorlaşması.
  4. TILOSDoğrusal Projede dünyanın en çok kullanılan çözümü. Bir Alman çözümü olan TILOS Amerika’lı Trimble firması tarafından alınmasıyla da pazar payını arttırmayı planlıyor. İçinde CPM’le yönetilebilme şansı da olsa TILOS’un en önemli avantajı km’nin önemli olduğu projelerde hangi km’ye ne zaman varılacak ya da hanki uzunluklarda şu an hangi işler yapılıyor gibi sorulara rahatlıkla yanıt verilebiliyor.
  5. Excel: Olmazsa olmaz. Özellikle internetten ücretsiz bir şekilde bulabileceğiniz şablonlar ile taleplerinize karşılık iş programları üretebilirsiniz. Yalnız burada önemli nokta günün sonunda Excel bir proje yönetim çözümü olmadığı için bu konuda çok fazla dinamik çalışmadığını söylemekte fayda var.

İş programı hizmeti alma talepleriniz için uzman ekiplerimizden destek almak için bize ulaşın!