İnşaat süreçlerinini gerek kolaylaştırmak gerekse de her yerde görebileceğimiz klasik çözümleri inşaat yazılım programları altında sizin için derledik.

1. Excel Ne Seninle Ne Sensiz

Her inşaat projesinin olmazsa olmazı ilk yazılım muhakkak excel. Çoğu zaman bayrağı Autocad’in de önünde en başta tutuyor. Excel metrajların çıkarılması, sahadaki verilerin raporlanması, teknik analizlerin yapılması gibi birçok konuda her zaman derdimize derman. Özellikle iyi bir proje yöneticisi olmak için de iyi bir excel kullanımı olmazsa olmaz. Belki makro yazamayabilirsiniz ama sık kullanılan formüller, lookup’lar, filtreler, sütun biçimlendirmeleri, rapor oluşturma yöntemleri gibi birçok kısım inşaat projelerinde hayatımızı kolaylaştırıyor.

Soru: Şantiyede kullanılan excel programları nedir?

Bunun için bizim değil ama farklı sitelerde hazırlanan taslak ve kaynakları sizin için derledik.

  1. insaatim.com
  2. Smartsheet
  3. Vertex
  4. Kitap: İnşaat Mühendisleri İçin Excel Uygulamaları – Günay Özmen

2. Hocaların Hocası Autocad

Excel’le yarıştığı en sık kullanılan çözümler sıralamasında excel’in bir tık gerisinde olduğunu söyleyebiliriz. Metrajların çıkarılmasından tutun, uygulamada detaylara ve kesitlere ulaşmak için autocad her zaman yanımızda. Eskiden çıktılarla sahada uygulamaların doğru yapılıp yapılmadığına bakarken neyse ki şimdi teknoloji biraz ilerledi de telefon ya da tabletlerden tüm projere kağıt taşımadan not alabiliyor ve görüntüleyebiliyoruz.

Autocad

3. Proje Yönetimi ve İş Programı Yazılımları

Excel kullanmaya devam etmek istiyorsak excel burada da devreye gidiyor. Yalnız bu aşamada excel doğru bir tercih mi tartışılır günün sonunda excel bunun için hazırlanmış bir çözüm değil. İnşaat yazılım programları arasında proje yönetimi için genellikle Primavera, Ms Project, TILOS ve Asta Powerproject sık kullanılan çözümler arasında.

Bu yazılımlar hangi sorulara cevap veriyor?

  • Proje ileride miyiz geride miyiz?
  • Ne kadar para harcadık, ne kadar daha harcayacağız?
  • Kim nerede çalışıyor?
  • Taşeron ve çalışanların performansları nelerdir?
  • Riskler nelerdir?
Ms Project

4. İnşaat Doküman Yönetimi

Doküman yönetimi projelerde inşaat yazılım programları arasında olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Özellikle büyük çaplı projelerde çok farklı sayı ve adetta paydaş varsa dokümanları bilgisayarda tutup, mail ile birbirine yollamak çok sağlıksız. Global projelerde ise bu duruma kesinlikle izin verilmiyor. Size çoğu zaman doküman yönetimini nasıl yapacağınız soruluyor. Aynı zamanda bazı durumlarda projede şu doküman sistemini kullanmak istiyoruz da diyebiliyorlar.

Peki İnşaat Doküman Yönetim sistemleri neye yarıyor?

  • Hangi dokümanı kiminle paylaşabileceğinizi belirleyebilirsiniz,
  • Dokümanları yazılım içinde görüntüleyebilir, üzerine notlar alabilirsiniz,
  • Dokümanların üzerindeki değişiklikleri kontrol edebilirsiniz,
  • Üzerine yapacağınız ufak eklentilerle anlaşma ve sözleşmelerinizi online bir ortama taşıyabilirsiniz,
  • Yazılımlar için sürekli çıktı alma sorununuzu azaltır her şeyi düzenli bir şekilde online bir platforma taşıyabilirsiniz,

Hangi yazılım ve çözümler kullanılıyor?

  • Özellikle bir Microsoft çözümü olması dolayısıyla Microsoft Sharepoint
  • Global ve büyük çaplı projelerin Oracle tarafından yakın zamanda satın alınan en aranan doküman yönetim sistemi Aconex
  • Bir yazılım satın almadan şirketiniz ya da şantiyenize alacağınız bir sunucu ile dosyaları ortak bir havuza atmak,
  • Onedrive, Google Drive, Dropbox gibi cloud çözümlerle ortak klasörler üzerinde dosyaları saklamak da çözüm olabilir.
SharePoint

5. İnşaat yazılım programları ve ötesi 🙂

Tüm Süreçleri Bağlamak İçin Derde Derman ERP

ERP yani kurumsal kaynak planlama özellikle şirketimiz ya da projedeki tüm ayrı departman ve organizasyonu tek çatı altında tutmak için kullanılıyor. Bir örnek vermek gerekirse biten bir malzeme için klasik şantiyelerde ilgili sorumlu bunu bildiriyor. Teknik ofis müdürü bazen proje müdürü bunu onaylıyor. Alım kararı merkeze geçiliyor ve alım gerçekleştiriliyor.

Yalnız burada bazı problemler var;

  1. Talebi geçen kişi tüm sahaya hakim olamaz parçanın biri projenin bir tarafında ise diğeri bir deponun içinde olabilir, hal böyle olunca talep geçilirken çoğu zaman bu malzemenin bizde olup olmadığını kontrol edemiyoruz tam olarak.
  2. Bu talebi onaylayan proje müdürü ya da teknik ofis müdürü çoğu zaman bazı iletişim ve teknik problemlerle vakit harcadığı için bu tarz alıp taleplerinizi düzgün analiz edecek zamanı olamıyor. Zira günün sonunda daha önce bu malzemeden ne kadar geldi? Gelen malzeme nereye, ne kadar kullanıldı? Gereksiz kullanılan malzeme ne kadar? Zaiyat ne kadar? Bunların hepsini her talep için ayrı ayrı analiz etmek bu talep otomatize edilmediğinde imkansıza yakın diyebilirim.
  3. Merkeze geçen malzeme talebi sonrasında merkezde bu malzemeler doğru olarak kullanıldı mı? Acaba gereksiz zaiyat olmuş mudur? Malzemeleri daha önce ne kadar almıştım? Bu malzemeleri hangi tedarikçilerden çekebilirim? Benim bütçe durumum için hangi tedarikçiler uygun? Tedarik zincirini nasıl organize edebilirim? gibi soru ve sorgular sistem ERP gibi bir yazılıma dökülmediğinde çok olanaklı değil.